PCI-Express SSD та SATA SSD: що краще?

PCI-Express SSD та SATA SSD: що краще?

Твердотільні накопичувачі – SSD – з перших днів появи на ринку впевнено завойовують аудиторію, адже вигідно відрізняються від класичних жорстких дисків. В той же час виробники невпинно працюють над їхнім покращенням, тому зараз перед користувачами стоїть вибір між SATA SSD і накопичувачами PCIe. Хоча диски, які підключаються через швидкісну шину PCI-Express – це новіша розробка із явною перевагою у швидкості роботи, вибір між ними не такий простий, як може здатися на перший погляд. Тому далі ми розглянемо особливості обох видів твердотільних накопичувачів, щоб визначити, які з них кращі і за яких умов.

SATA SSD: переваги і недоліки

Інтерфейс для підключення накопичувачів та інших пристроїв до материнської плати – SATA – був розроблений ще на початку 2000-х. Його використовували і зараз використовують для HDD дисків, а з появою твердотільних накопичувачів – і для їхнього підключення до материнки.

Ключова перевага SSD з інтерфейсом SATA – сумісність практично з будь-яким ПК чи ноутбуком. Майже усі комп’ютери останніх 10-15 років мають цей інтерфейс, тому модернізувати їх установкою твердотільного накопичувача досить просто.

Ще одна, важлива для пересічного користувача, перевага – ціна на SATA SSD. Вартість пристроїв не набагато вища за вартість класичного вінчестера. Тому при модернізації домашнього комп’ютера чи робочого (для роботи у простих програмах) – це чудовий і доступний варіант.

Недолік накопичувачів з інтерфейсом SATA – нижча швидкість роботи та продуктивність, порівняно із пристроями PCI-Express. Хоча швидкість дійсно нижче в 5-7 разів, відчутно це буде при роботі із складними програмами. Тобто для геймерских ПК, комп’ютерів, на яких працюють у відеоредакторах, спеціалізованих програмах – це гратиме велику роль. При цьому, швидкість і продуктивність твердотільних дисків із SATA 3.0 складає 500-600 Мб/с, а у жорстких дисків максимальні показники – у 5-10 разів нижчі.

Тож, замінивши вінчестер на SSD з інтерфейсом SATA, користувач все одно відчує приріст швидкодії і продуктивності, порівняно з класикою.

Що особливого у SSD PCI-Express?

Інтерфейс Peripheral Component Interconnect Express або PCI-Express – це не новинка на ринку комп’ютерних технологій, але новинка у плану підключення ССД до материнської плати. Тривалий час цей інтерфейс застосовували для приєднання до материнки різноманітних пристроїв:

  • Wi-Fi-карт;
  • Wimax-карт;
  • GSM-модемів;
  • GPS-приймачів;
  • Контролерів USB (2.0 або 3.0);
  • Контролерів SATA (I, II, III);
  • Усіх сучасних відеокарт.

PCI-Express SSD та SATA SSD: що краще?

Особливо важливим і потрібним такий спосіб підключення є для відеокарт, адже сучасні комп’ютерні ігри та деякі фільми мають складну графіку та потребують надшвидкої обробки та передавання графічних даних для коректної роботи.

Хоча інтерфейс PCI-Express існує вже доволі давно, підключення через нього жорстких дисків не було актуальним, адже ці пристрої мають досить низьку (за сучасними мірками) швидкість роботи і для них інтерфейсу SATA було більш, ніж достатньо. З появою продуктивних і швидких SSD, з’явилася потреба у швидших способах передачі даних, оскільки класична SATA гальмувала їх і не давала розкрити свій потенціал.

Ключова і важлива для ССД накопичувачів особливість інтерфейсу PCI-Express полягає в тому, що одна смуга може передавати 985 Мб/с (для порівняння – SATA – 500-600 Мб/с). Однак і це не межа швидкісного показника: пристрої, які підтримують шину PCIe, можуть працювати з 1, 2, 4, 8 і навіть 16 смугами. Тож їхня швидкість множиться на кількість смуг.  Відповідно, SSD PCIe видаватимуть такі швидкісні показники:

  • PCIe 3.0×2 (з двома лініями передачі) – до 1,97 ГБ/с;
  • PCIe 3.0×4 (з чотирма лініями) – до 3,94 ГБ/с;
  • PCIe 3.0×16 (16 смуг) – до 15,76 ГБ/с.

Однак 8 та 16 ліній передачі даних – це привілеї комерційних і професійних накопичувачів, які коштують дуже дорого. До того ж, для звичайних користувачів такі показники швидкодії потрібні дуже рідко.

Більш «побутові» пристрої мають 2-4 потоки для передавання даних і цього достатньо для роботи із браузерами, текстовими і базовими графічними програмами, перегляду фільмів, простих ігор тощо. Адже швидкість буде теж доволі високою – 1,97-3,94 ГБ/с, а ціна значно менша.

Щодо недоліків ССД PCIe, то вони полягають у більшому енергоспоживанні, ніж у пристроїв SATA. Для стаціонарного ПК це не стане проблемою, а от у ноутбуків акумулятор розряджатиметься трохи швидше.

Який SSD обрати: PCIe чи SATA?

Якщо під час модернізації ПК постає вибір між HDD та SSD накопичувачем – тут правильний варіант очевидний: ССД диск. А от з вибором між SATA та PCI-Express все трохи складніше. Головними параметрами добору нового пристрою є такі:

  1. Сумісність: ми уже писали, що диски SATA сумісні практично зі всіма комп’ютерами, а точніше – материнками останнього десятиліття. Тож обраний пристрій з інтерфейсом SATA без проблем підключиться і працюватиме. З PCI-Express є нюанси, адже не всі материнські плати підтримують сучасний інтерфейс NVMe шини PCIe. Тому модернізація може виявитися більш глобальною, ніж задумували спочатку: доведеться міняти материнку, щоб підключити до неї ССД.
  2. Бюджет:  накопичувачі SATA дешевші, ніж PCI-Express, крім того, ціна різниться ще й відповідно до конструктивних типів комірок пам’яті пристроїв, а вони впливають на довговічність і надійність пристрою.
  3. Потреби: немає сенсу купувати дорогий ССД PCIe, якщо ви не працюєте і не плануєте працювати зі складними програмами. А от для сучасних комп’ютерних ігор, спеціалізованих програм – це вже необхідність, яка впливає на результат роботи/гри.

Після того, як ви визначилися із цими трьома критеріями – не поспішайте купувати обновку для свого комп’ютера. Ми рекомендуємо ознайомитися й з іншими технічними характеристиками ССД, крім виду інтерфейсу, а саме:

  • З різновидами форм-факторів: нині актуальними є два варіанти 2,5’’ (аналогічні по розміру до жорстких дисків) та М.2 (мають кілька варіантів довжини, виглядають, як плата)
  • З роз’ємами підключення (не плутати з інтерфейсами!!!). Їх п’ять: SATA, mSATA, M.2, U.2 и PCI-Express.
  • З типами модулів комірок пам’яті: SLC, MLC, TLC- найпоширеніші, але є й інші.

Однозначної відповіді з приводу того, які SSD кращі: PCI-Express чи SATA – зараз немає, адже все залежить від потреб та бюджету користувача, технічних характеристик його ПК. Однак наші фахівці магазинів комп’ютерної техніки КТС допоможуть вам підібрати пристрій за всіма критеріями.

Источник: hronika.info

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.